Alles over de plastic soep

Wat is het corioliseffect?

Het corioliseffect wordt veroorzaakt doordat de aarde een bol is die elke dag om zijn eigen as draait. De snelheid waarmee dit gebeurt is niet overal op aarde hetzelfde. Wanneer de aarde in 24 uur 1 keer ronddraait, is het rondje dat de aarde aflegt in de Noordpool kleiner dan het rondje om de evenaar. Hierdoor draait de aarde sneller rondom de evenaar dan rondom de polen. 

Door de draaiing van de aarde krijgt alle beweging een afbuiging.

draaiing van de aarde

De aarde draait elke 24 uur een rondje om zijn eigen as. Het rondje is kleiner bij de poolgebieden dan rondom de evenaar. Hierdoor draait de aarde sneller rond de evenaar dan rond de poolgebieden.

De draaiing van de aarde zorgt ervoor dat alles dat beweegt een afbuiging krijgt. Op het Noordelijk halfrond is deze afbuiging met de klok mee, op het Zuidelijk halfrond is die tegen de klok in.

Op het Noordelijk halfrond buigt alles af met de wijzers van de klok mee, op het Zuidelijk halfrond buigt alles af tegen de wijzers van de klok in. Dit komt doordat als iets van noord naar zuid wil bewegen, de beweging wordt beïnvloed door de draaisnelheid van de aarde. Voor wind geld dit ook. Wanneer wind en water van noord naar zuid waait, zal het door de draaiing van de aarde afbuigen.

Corioliseffect beïnvloedt de stroming aan het oceaanoppervlak

De wind waait over het oceaanoppervlak en zorgt hier voor oppervlaktestroming. Omdat de wind op het Noordelijk halfrond tegenovergesteld waait van de wind op het Zuidelijk halfrond, beweegt de stroming op het Noordelijk halfrond met de klok mee, en op het Zuidelijk halfrond tegen de klok in.

Ook interessant..

Wat is het corioliseffect?
Hoe werkt een gyre?
Wist je dat... Gyres het grootste transport mechanisme zijn voor drijvend plastic.
Wat is het corioliseffect?
Wat is de plastic soep?
Wist je dat… Er helemaal geen eilanden aan plastic ronddrijven in de oceaan.
Wat is het corioliseffect?
Kom zelf in actie
Wist je dat... Het nog helemaal niet te laat is! We kunnen nog van alles doen om de plastic soep te verminderen.
Wat is het corioliseffect?
Onderzoek
Wist je dat… <1% van het plastic in de oceaan aan het oceaanoppervlak drijft. TOPIOS onderzoekt waar de andere 99% zich bevindt.