Alles over de plastic soep

Kom zelf in actie

Een leven zonder plastic is onmogelijk. Geen plastic meer gebruiken is dan ook niet de oplossing voor de plastic soep. Het gebruik en het weggooien van plastic moet efficiënter en milieuvriendelijker. Lees op deze pagina wat je zelf kan doen om jouw plasticgebruik te verminderen. 

Europa vecht tegen de plastic soep, vecht jij mee?

Lees in dit artikel in de Volkskrant om te zien wat Europa doet tegen de plastic soep.

Het klinkt cliché, maar het is wel waar: verandering begint bij jezelf. Veel acties die wereldwijd worden uitgevoerd zijn  klein begonnen. Bijvoorbeeld ‘The last straw’ in Australië, een campagne om af te komen van plastic rietjes. Of Bye Bye plastic bag, een milieu campagne gestart door tieners om af te komen van alle plastic tasjes op het eiland Bali. Ook onze eigen Europese Unie onderneemt actie en heeft een plan gemaakt om alle ‘single-use’ plastics te verbannen1.

Draag ook bij aan een plastic vrije oceaan

Illustratie_AikeVonk_Aanvaring schip en plastic

Hoeveel tijd hebben we nog nodig om het roer om te gooien? De plastic ijsschots is inzicht.

Het kan voelen alsof één iemand geen verschil maakt bij een probleem zo groot als de plastic soep. Maar niets is minder waar. Want wij zijn degenen die het plastic kopen, gebruiken en weggooien.

Natuurlijk hoef je niet al het plastic uit je leven te verbannen, maar met deze drie tips kan je gemakkelijk minder plastic gebruiken.

1.   Gebruik minder plastic, installeer de app

Illustratie_AikeVonk_superrecycleman

Ga de strijd aan tegen de plastic soep, met de app van de Plastic Soup Foundation.

Wordt jij ook een bewuste gebruiker? Installeer  de app van de Plastic Soup Foundation, met tips om je eigen plastic voetafdruk te verkleinen.

Door minder plastic te kopen, help je al mee in de strijd tegen de plastic soep. Koop geen eten verpakt in plastic, of cosmetica producten waar microplastic in zit. Gebruik verder een waterfles Dopper dringt het gebruik van single-use plastics terug doormiddel van herbruikbare waterflessen. in plaats van een wegwerp fles.

2.   Recycle

Illustratie_superrecyclewoman

Wist je dat… in 2014 maar 5% van al het plastic wereldwijd werd gerecyled 2? Dat moet beter kunnen. Recycle, zodat plastic niet in de natuur terecht komt.

Iedereen heeft plastic afval. Maar als je iets weggooit zorg er dan voor dat je dit op een goede manier doet, zodat plastic niet in de oceaan terecht kan komen. Gooi dus geen plastic op straat, maar gewoon in een vuilnisbak. Het beste is als je plastic afval scheidt van ander afval. Zo kan het gerecycled worden en komt het niet in de natuur terecht.

3.   Help de wetenschappers

Wist je dat jij wetenschappers kunt helpen met het oplossen van de plastic soep? Gewoon vanachter je mobieltje of computer. Op deze website kan je foto’s bekijken van plastic dat op de oceaanbodem ligt. Je moet aanklikken waar je het plastic op de foto ziet. Onderzoekers gebruiken de informatie om meer te weten te komen over waar plastic in de oceaan zit, en hoeveel plastic er op de oceaanbodem ligt.

4. School-community projecten

Samen met je school en de directe omgeving aan de slag gaan met een praktisch vraagstuk rondom het plastic probleem? Je gaat bijvoorbeeld met buurtbewoners, een afvalbedrijf, wetenschappers of familieleden het plastic afval op school of in de buurt beperken.

Vanuit het Europese MOST project wordt er onderzoek gedaan naar dit soort projecten en is er begeleiding mogelijk bij het opzetten van nieuwe initiatieven. Interesse? Bekijk de website om in contact te komen of je aan te melden!

Project MOST takes off – ICSE – International Centre for Stem Education

 

1 GRID Arendal. Debunking the Myths about Plastic Debris in our Ocean – Website
2 Velis (2014) Global recycling markets: plastic waste. A story of one player – China. Website

Ook interessant..

Kom zelf in actie
Wat is een gyre?
Wist je dat... In de oceaan, gyres het grootste transport mechanisme voor ronddrijvend plastic zijn.
Kom zelf in actie
Wat is de plastic soep?
Wist je dat… Er helemaal geen eilanden aan plastic ronddrijven in de oceaan.
Kom zelf in actie
Oorzaak plastic soep
Wist je dat… De enorme toename in plastic op de aarde ook wel eens ‘het plastic tijdperk’ wordt genoemd
Kom zelf in actie
Waarom vinden we Nederlands plastic op de Noordpool?
Wist je dat... Nederlandse afval grote schade aanbrengt aan het Noordpool gebied?