Plastic op ons bord
Plastic zit overal in de oceaan. Het ligt aan de kust, drijft aan het oceaanoppervlak of zinkt naar de oceaanbodem. Met zoveel plastic is het niet gek dat honderden soorten zeedieren plastic in hun maag hebben. Daaronder ook vissen en schelpdieren die door mensen worden gegeten. Zou dit plastic ook gevaarlijk zijn voor ons?
Mossel eters opgelet..
In België is onderzocht hoeveel plastic een mosselliefhebber per jaar binnenkrijgt. Bij mensen die veel mosselen eten kan dit oplopen tot 11.000 stukjes per jaar. Dit zijn zo’n 90 deeltjes per maaltijd, voor 122 maaltijden lang 2. Dat is dezelfde hoeveelheid als wanneer je eenmaal per jaar je brood op eet met het broodzakje er nog om heen!
Vergiftigd door plastic
Om eigenschappen van plastic te verbeteren stoppen we er chemicaliën in. Zoals brandvertragers en weekmakers. Sommige van deze stoffen verstoren het hormoonstelsel van mensen 5. Weekmakers worden aan plastic toegevoegd om het flexibel en doorzichtig te maken. Onderzoek op dieren laat zien dat deze weekmakers kankerverwekkend zijn. Ook zijn ze slecht voor het voortplantingsstelsel, zelfs bij lage dosering 6.
Wanneer plastic in de oceaan fragmenteert, kunnen de toegevoegde giftige stoffen vrijkomen. Veel dieren zien de kleine stukjes plastic aan voor voedsel. Hierdoor komen de giftige stoffen in hun lichaam terecht. Wanneer wij deze dieren eten, kunnen de giftige stoffen zo ook in ons lichaam bereiken.
Plastic poep
Zoals je kan lezen in het artikel in de Volkskrant krijgen wij aardig wat microplastic binnen. De effecten op onze gezondheid zijn nog niet genoeg onderzocht om te weten in hoeverre het schadelijk is voor onze gezondheid 7,3 . We zover we weten blijft het plastic gewoon in onze maag zitten, en komt het niet in andere delen van ons lichaam terecht 4. We poepen al dat plastic dus gewoon weer uit.
1 Rochman, C. M., Tahir, A., Williams, S. L., Baxa, D. V., Lam, R., Miller, J. T., … & Teh, S. J. (2015). Anthropogenic debris in seafood: Plastic debris and fibers from textiles in fish and bivalves sold for human consumption. Scientific reports, 5, 14340.
2 Van Cauwenberghe, L., & Janssen, C. R. (2014). Microplastics in bivalves cultured for human consumption. Environmental pollution, 193, 65-70.
3 Bouwmeester, H., Hollman, P. C., & Peters, R. J. (2015). Potential health impact of environmentally released micro-and nanoplastics in the human food production chain: experiences from nanotoxicology. Environmental science & technology, 49(15), 8932-8947.
4 Galloway, T. S. (2015). Micro-and nano-plastics and human health. In Marine anthropogenic litter (pp. 343-366). Springer, Cham.
5 Talsness, C. E., Andrade, A. J., Kuriyama, S. N., Taylor, J. A., & Vom Saal, F. S. (2009). Components of plastic: experimental studies in animals and relevance for human health. Philosophical Transactions of the Royal Society of London B: Biological Sciences, 364(1526), 2079-2096.
6 Meeker, J. D., Sathyanarayana, S., & Swan, S. H. (2009). Phthalates and other additives in plastics: human exposure and associated health outcomes. Philosophical Transactions of the Royal Society of London B: Biological Sciences, 364(1526), 2097-2113.
7 Hauser, R., & Calafat, A. M. (2005). Phthalates and human health. Occupational and environmental medicine, 62(11), 806-818.
Ook interessant..