Alles over de plastic soep

Het recept voor plastic soep

Gooi een groeiende wereldbevolking, een stijgende plastic productie en een slecht afvalbeleid samen in de mix. Een paar jaar roeren, en je hebt een heerlijke plastic soep.

De Plastic soep is alle plastic vervuiling in de oceaan; van de plastic zakken die ronddrijven aan het oceaanoppervlak tot aan het plastic op de oceaanbodem. Op sommige plaatsen in de oceaan is meer plastic te vinden dan op andere. Dit komt doordat plastic niet alleen naar de oceaan toe wordt getransporteerd, maar zich ook door de oceaan heen beweegt.

Plastic in de oceaan verzameld zich in 5 Gyres

5gyres_Illustratie_AikeVonk

Er zijn in onze oceanen vijf grote circulatie stromingen aan het oceaanoppervlak te vinden: 1) de Noordelijke Stille Oceaan gyre; 2) Indische Oceaan gyre; 3) Zuidelijke Stille Oceaan gyre; 4) Zuid Atlantische gyre en 5) de Noord Atlantische gyre. Alle gyres bevinden zich in de subtropische gebieden net boven en onder de evenaar.

 Je hebt vast wel eens gehoord van de uitspraak ‘great garbage patch’ of ‘vuilnisbelt in de oceaan’. Sommige mensen denken zelfs dat er eilanden aan plastic in de oceaan drijven. Dit is niet het geval, eilanden zijn er niet. Maar op sommige plekken is wel meer plastic te vinden dan in andere delen van de oceaan. Hoe dit komt heeft te maken met de 5 gyres die zich in de oceaan bevinden. Een gyre is een ringvormige zee stroming aan het oppervlakte van de oceaan. De stroming rondom deze gyres is het grootste transport mechanisme voor de verspreiding van drijvend plastic1 en zorgt ervoor dat het plastic in de oceaan zich als het ware centreert in deze vijf punten.

 

Plastic hoopt zich niet alleen op in de gyres, maar ook op andere plekken in de oceaan


Niet alleen in gyres komen grotere dichtheden aan plastic voor, ook in andere delen van de oceaan kan plastic afval zich ophopen. Een van deze plekken is het Noordpoolgebied. Plastic wordt hier met de oppervlakte stroming naartoe gebracht. Eenmaal in het Noordpool gebied aangekomen zinkt het water aan het oppervlakte van de oceaan naar beneden doordat het mee stroomt met de diepzeepomp. Het plastic dat blijft drijven zinkt niet mee, en blijft zo achter in het Noordpool gebied waar het grote schade kan aanbrengen aan de Noordpool en alles dat daar leeft. Het artikel in de Trouw

onze plastic soep wordt op de noordpool geserveerd

Lees in de Trouw meer over de gevolgen die ons Nederlandse plastic heeft voor het Noordpool gebied.

1 Barnes, D. K., Galgani, F., Thompson, R. C., & Barlaz, M. (2009). Accumulation and fragmentation of plastic debris in global environments. Philosophical Transactions of the Royal Society of London B: Biological Sciences, 364(1526), 1985-1998.

Ook interessant..

Het recept voor plastic soep
Hoe werkt een gyre?
Wist je dat... Gyres het grootste transport mechanisme zijn voor drijvend plastic.
Het recept voor plastic soep
Waar komt ons Nederlandse plastic terecht?
Wist je dat... Een groot deel van het Nederlandse afval terecht komt op de Noordpool.
Het recept voor plastic soep
Onderzoek
Wist je dat… <1% van het plastic in de oceaan aan het oceaanoppervlak drijft. TOPIOS onderzoekt waar de andere 99% zich bevindt.
Het recept voor plastic soep
Dierenleed
Wist je dat... Spook vissen het probleem is waarbij vooral grote dieren gevangen raken in rondzwervende en achtergelaten visnetten.